Wat verandert er?

Alle plastic verpakkingen mogen nu bij PMD

In de huidige blauwe PMD-zak mogen enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Daar komen nu alle andere plastic verpakkingen bij. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.

Hieronder vind je een overzicht van alle verpakkingen die in de nieuwe blauwe zak mogen. In de rubriek 'Wanneer?' kom je te weten wanneer je deze verpakkingen in jouw PMD-zak mag sorteren.

 

Klik hier voor een handig overzichtje om af te drukken.

 

Toch nog een sorteertwijfel?

Ga naar www.betersorteren.be

Plastic verpakkingen

Flessen

Plastic flessen vind je in allerhande formaten en kleuren. Waters, fruitsappen, frisdranken, sportdranken, yoghurtdranken, ... De lege plastic flessen van dit alles kan je nog steeds sorteren in de nieuwe blauwe zak.

Flacons

Plastic flacons vind je in alle maten en kleuren. Douchegel en shampoo zitten bijvoorbeeld vaak in een flacon. Ook vloeibaar wasmiddel en afwasmiddel zijn het vaakst verkrijgbaar in een flacon. Al deze verpakkingen mochten al in de blauwe zak, maar mag je blijven sorteren in de nieuwe blauwe zak.

Schaaltjes, vlootjes en bakjes

Veel voedingswaren vind je terug in plastic schaaltjes, vlootjes en bakjes. Denk maar aan charcuterie- en kaasschaaltjes, botervlootjes of bakjes voor champignons of aardbeien. Ook plastic dozen waarin bijvoorbeeld roomijs en cacaopoeder zit, mogen - eens leeggemaakt - in de nieuwe blauwe zak. Ook plastic dozen van niet-voedingswaren, zoals wasmiddelcapsules, kun je erin kwijt. 

Potjes en tubes

Zodra leeg, mag je yoghurtpotjes of plastic potten van kerstomaten, olijven of andere voedingswaren in de nieuwe blauwe zak sorteren. Ook in de badkamer kom je heel wat potjes en tubes tegen. Denk maar aan dagcrèmes of tubes tandpasta of haargel. Wanneer deze leeg zijn, mogen ook deze verpakkingen in de nieuwe blauwe zak.

Folies

Heel wat huishoudelijke producten worden verpakt in folie. Zo zijn multipacks van drankblikken vaak verpakt in plastic folie. Ook wc-papier en rollen keukenpapier worden in een plastic folie verpakt. Maar ook de folie rond magazines of folders mag je in de nieuwe blauwe zak kwijt.

Zakjes

Plastic draagtasjes vind je overal. Maar ook heel wat voedsel wordt aangeboden in een plastic zakje. Denk maar aan gemalen kaas, verse groenten, maar ook heel wat diepvriesproducten zoals vis, vlees, groenten, fruit, frieten,.. Ook chipszakjes zijn plastic verpakkingen en mogen in de Nieuwe Blauwe Zak.

Metalen verpakkingen

Drank- en conservenblikken

Je blikje frisdrank kan je nog steeds gerust aan de PMD-zak toevertrouwen. Idem voor conservenblikken die je in alle formaten tegenkomt in de winkel. 

Metalen spuitbussen sorteren

Spuitbussen 

Van de slagroomspuitbus in de keuken tot de bus haarlak in de badkamer: dergelijke metalen spuitbussen horen thuis in de PMD-zak. Ook spuitbussen als luchtverfrissers, onderhoudssprays van textiel, etc. zijn PMD. Houd er rekening mee dat niet alle spuitbussen in de PMD-zak mogen. Er zijn namelijk verpakkingen die nog steeds horen bij het Klein Gevaarlijk Afval. Zie hiervoor het deel 'Wat niet in de blauwe zak mag'.

Bakjes en schaaltjes

Bakjes en schaaltjes in aluminium mogen uiteraard in de PMD-zak. Denk maar aan een lasagneschaal of een schaaltje dierenvoeding.

Deksels, doppen en kroonkurken

Metalen deksels, doppen en kroonkurken van flessen of bokalen kan je nog steeds in de PMD-zak kwijt.

Drankkartons

Drankkartons

Drankkartons

Laat je niet foppen door de naam: drankkartons zijn niet alleen voor dranken als melk of fruitsap. Veel andere voedingswaren vind je ook met deze verpakking terug, zoals soep, tomatenpassata, room, enzovoort. Al deze drankkartons gooi je in de PMD-zak.

Regels voor een goede recyclage

Leegmaken

Ja Leeg

Wassen of uitspoelen van de verpakkingen is in principe niet nodig, maar ze moeten wel goed geledigd zijn. 

Pletten

Ja Geplet 

Plet flessen plat en zet de dop er terug op voordat je ze in de nieuwe blauwe zak gooit. Op die manier win je plaats in de zak. Let er wel op dat je de de fles platduwt in de lengte, en niet in een bol in de breedte. Plet je de fles in een bol, dan wordt deze moeilijk herkend in het sorteercentrum en kan ze niet gerecycleerd worden. 

Folie van schaaltje

Ja Folie losmaken van schaaltje

Veel verpakkingen worden afgesloten met een folie. Denk maar aan de afsluitfolie van een potje yoghurt of pudding, of van een schaaltje kaas of charcuterie. Deze folies mogen ook perfect in de nieuwe blauwe zak, maar enkel als je ze losmaakt van het plastic potje of schaaltje. Bakjes of potjes bestaan uit een ander soort plastic dan de folie, die afzonderlijk wordt gerecycleerd. Daarom moet je ze eerst van elkaar scheiden voordat je ze in de Nieuwe Blauwe Zak sorteert.

Wat niet in de blauwe zak mag

Nee Verpakkingen bestaande uit een mix van materialen

Verpakkingen die bestaande uit een mix van materialen, zoals een laag plastic folie en een laag aluminiumfolie, die niet van elkaar kunnen gescheiden worden, gooi je bij het restafval. Denk daarbij aan sommige drankzakjes, zakjes fruitmoes of natte dierenvoeding, … 

kindveilige sluiting

Nee Kindveilige sluiting

Kijk steeds even na of de plastic verpakking een kindveilge sluiting heeft. Dergelijke verpakkingen mag je namelijk niet in de PMD-zak steken, maar horen thuis bij het KGA in het recyclagepark.

verpakkingen met een van deze gevarenpictogrammen

Nee Verpakkingen met minstens één van deze pictogrammen

Staat er op de verpakking minstens één van deze twee pictogrammen? Dan mag je ze niet in de PMD-zak gooien. Dergelijke verpakkingen bevatten gevaarlijke producten en horen thuis bij het KGA in het recyclagepark.

KGA-verpakkingen

Nee Verpakkingen van motorolie en smeermiddelen, pesticiden, brandstoffen, lijmen, verf en vernis siliconenkits

Siliconenkits, verpakkingen van motorolie, brandstoffen, pesticiden, maar ook lege verfpotten horen niet thuis in de PMD-zak, maar bij het KGA.

Piepschuim

Nee Piepschuim

Met piepschuim kan je terecht op het recyclagepark.

No Andere voorwerpen

Opgelet, niet alles kan je in de PMD-zak sorteren. In de PMD-zak horen enkel Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons thuis.

niet aan buitenkant

Nee Niet aan de buitenkant

Verpakkingen die aan de buitenkant worden vastgemaakt, kunnen niet correct gesorteerd worden. Daarom mag je geen verpakkingen vastmaken aan de buitenkant van de PMD-zak.

niet in elkaar steken

 Nee Niet in elkaar steken

Steek de verpakkingen niet in elkaar. Prop dus geen folies in potjes en deze in nog grotere potjes, bijvoorbeeld. Knoop ook geen verpakkingen in een klein zakje om ze zo in de PMD-zak te steken. Verpakkingen kunnen onmogelijk verwerkt worden in het sorteercentrum als je ze stapelt of in elkaar stopt, of verzameld hebt in een dichtgeknoopt zakje en dit zakje in de PMD-zak hebt gegooid.

groter dan acht liter

 Nee Volume groter dan 8 liter

Verpakkingen met een volume dat groter is dan 8 liter, mogen niet in de PMD-zak. Deze zijn te groot om correct gesorteerd te kunnen worden.

Dankzij Fost Plus

De nieuwe blauwe zak is een initiatief van Fost Plus en de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen, in nauwe samenwerking met de afvalintercommunales en lokale besturen. Met één doel voor ogen: zoveel mogelijk huishoudelijke verpakkingen recycleren.